CURATING & ART EVENT MANAGEMENT
PORTFOLIO
HONDERD
SINT TRUDO
EINDHOVEN, THE NETHERLANDS
JUNE - DECEMBER 2017
Image by Circus Engelbregt
INFORMATION
Concept
Honderd: Sint Trudo initieerde deze tentoonstelling ter ere van het honderdjarig bestaan van de woningcorporatie. Maar liefst 11.000 mensen legden een bezoek af aan HONDERD, en Sint Trudo is dan ook meer dan gemotiveerd om hier in de toekomst een vervolg aan te geven.
​
Het begon met een idee voor een boek bij gelegenheid van het honderdjarige jubileum van woningcorporatie Sint Trudo. Maar onder de bezielende leiding van directeur Thom Aussems liep het enigszins uit de hand. Nu komt er een boek én de publiekelijk toegankelijke tentoonstelling HONDERD over maar liefst twee eeuwen historie. En Aussems zou Aussems niet zijn als dat niet alleen over de eigen handel gaat. Hij pakt er maar meteen heel Eindhoven bij.
​
Ouderwets:
Het was geschiedschrijver Jan van Schagen die met het idee kwam. Een boek? Aussems laat het woord eens door de mond rollen. Wel wat ouderwets en niet passend bij de dynamische, hippe corporatie die Trudo is geworden, met als uithangbord de ontwikkelingen op Strijp-S. Zou je denken. Maar toch togen ze aan het werk. Ze verzamelden cijfers, authentieke documenten, foto's, filmpjes, voorwerpen, verhalen. Van het een kwam het ander. We zijn in juli 1916 opgericht als de katholieke woningbouwvereniging Sint-Trudo, genoemd naar de parochie. Met de pastoor, de burgemeester en de gemeentesecretaris van de toen nog zelfstandige gemeente Strijp als bestuurders. In 1917 zijn we officieel toegelaten, maar het zou nog jaren duren voor er ook maar één huis gebouwd werd. Om te begrijpen hoe dat kwam, moet je verder terug. Philips was begonnen aan een enorme groei en wilde woningen bouwen. In het kleine Eindhoven was daar geen plaats voor en dus viel het oog op Strijp. Maar daar moesten ze niets hebben van die moderne ondernemers. En dus hielden ze de bouw tegen. Philips moest zelfs via via de grond kopen waar later Philipsdorp gebouwd werd. Sint Trudo was dus de katholieke, Strijpse tegenhanger van de bouwdrift van Philips. En waarom dat nodig was, leer je door verder terug te gaan, naar de oorsprong van Philips, eind negentiende eeuw", vertelt Aussems.
​
Negentiende eeuw:
Maar daar bleef het niet bij. ,,Want wie wil begrijpen waarom Philips in Eindhoven kon gedijen, moet kijken naar het begin van de negentiende eeuw." Aussems vertelt honderduit over de nijverheid in sigaren en textiel die toen al via families als Van Abbe, Mignot en De Block en Elias wortel had geschoten in het arme Zuidoost-Brabant. Reden om te mechaniseren, zoals in Engeland toen al volop gebeurde, was er niet: de arbeid van boeren die het werk erbij deden, was goedkoop.
​
Philips bleef de drijvende kracht achter de ontwikkelingen in Eindhoven. De gemeente zelf was daar feitelijk gewoon te klein voor, zegt Aussems. Niet de stad en de politiek, maar het bedrijf bepaalde bijvoorbeeld waar gebouwd werd. Allerlei voorzieningen op het gebied van gezondheidszorg, cultuur, sport en winkels werden door de 'kompanie' georganiseerd: de Philips gezondheidsdienst (later aan de Willemstraat), het Philips Ontspanningscentrum (POC aan de Mathildelaan), alle PSV-verenigingen, de ETOS als eerste supermarkt.
Over de stedenbouwkundige ontwikkeling van Eindhoven gaat ook een deel van de tentoonstelling. Daar overheersen volgens Aussems twee stromingen: het modernisme en het motorisme. Daardoor zijn functies als wonen, werken en winkelen strikt gescheiden in Eindhoven. De grote aandacht voor de auto in de stad leidt er volgens Aussems toe dat je nog steeds bijna tot op de drempel van de winkels in de binnenstad kunt komen met het blik. En dat alles ten koste van de leefbaarheid. ,,De Vestdijk afsluiten zoals nu gebeurt, is maar een eerste kleine stap. De hele binnenstad moet autovrij", vindt de Trudo-voorman.
Aussems en Trudo gingen voorop bij de herontwikkeling van wat Philips achterliet toen het vanaf de jaren zeventig steeds meer onderdelen afstootte en fabrieken sloot. Strijp-S is daar hét voorbeeld van. Hoe toepasselijk is het dan ook dat de expositie HONDERD van Sint Trudo te zien is op de zesde verdieping van het Veem aan de Torenallee. Dit oude magazijn van Philips is inmiddels omgebouwd tot een Vershal op de begane grond en de verdiepingen worden hergebruikt als parkeerplaats, maar ook voor de werkplaats van festivalkok André Amaro, groente- en forelkwekerij Duurzame Kost en virtual reality center Enversed.
Stadsjournaals:
Op de zesde etage is een groot tentoonstellingsmeubel van hout gebouwd waar de tijdlijn 1817-2017 te zien zal zijn. Meer dan duizend feiten staan er genoemd. Behalve duizenden historische foto's en filmpjes (onder meer alle stadsjournaals sinds 1956) zijn er ook de foto's uit de ED-serie Stadse Gezichten, van de hand van fotograaf René Manders, te zien. Grote industrieën als de textiel, sigaren, lampen en auto's (DAF) hebben een eigen hoek met apparatuur, voorwerpen en foto's.
​
Bij de opening, vrijdag door commissaris van de koning Wim van de Donk, wordt ook het boek Tegendraads. 100 jaar Trudo 1916-2016, geschreven door Hans Horsten, gepresenteerd. Maar Trudo zou geen Trudo zijn als er niet ook optreden is gepland van breakdancegroep The Ruggeds, wereldkampioenen die hun stek hebben op Strijp-S.
​
Role
Front of house: exhibition management
Sources
Images: Megan Erasmus / http://www.honderd.info/collectie
Information: Eindhoven dagblad: https://www.ed.nl/eindhoven/expo-100-van-trudo-over-twee-eeuwen-eindhoven~a9a4227e/ and / http://www.honderd.info/collectie
Website: http://www.honderd.info/collectie / https://www.ed.nl/eindhoven/expo-100-van-trudo-over-twee-eeuwen-eindhoven~a9a4227e/